Hamburg

Hamburg

Tuesday, April 28, 2015

Hagenah

A halkereskedelem Hamburgban nem csak turistaattrakcio, hanem ösidök ota az egyik legfontosabb iparag is. A hamburgi polgarsag nagy - es igenyes - halfogyaszto, nem veletlen, hogy itt meg a szupermarketekben is pl. jobb majonezes raksalatat lehet kapni, mint Frankfurtban a gourmet halboltokban...
Aki pedig a turistatömegektöl tavol, az igazi profiknal akar raerezni a friss hal izere, annak Bahrenfeldbe kell kimereszkednie. Itt, Hamburg egyik iparnegyedeben varja ügyfeleit a Karsten Hagenah halüzem es halkereskedes: az a ceg, amelyet a hamburgi Bild Zeitung szeretetteljesen csak Halkiralynak becez...
A ceget Karsten Hagenah, elbai halaszember alapitotta 123 evvel ezelött, 1892-ben a hamburgi halpiacon. Azota is csaladi tulajdonban müködik - a cegtulajdonos az alapito unokaja.

Foto: hagenah-hamburg.de

A Hagenah nem igazi halbolt - a ceg fö profilja a halnagykereskedelem es a halfeldolgozas. Igazabol egy nagy üzemcsarnokrol van szo, amelyben több tucat gumiruhas alkalmazott vagja, rakodja es csomagolja a minden elkepzelhetö formaban es szinben beerkezö halat.
A csarnok szelen egy sarok el volt keritve: itt mertek a halat a gyakorta betevedö müertö privat halrajongoknak. Eleinte ez egy improvizalt eladohely volt: 20 evvel ezelött, amikor elöször jartam itt, bizony jol jött volna egy gumicsizma... De a pult egyik felen hihetetlen sokasagban halmozodtak a frissen fogott halak, a masik oldalon pedig egy grillen a napi fogasbol keszültek egyszerü de nagyszerü etelek.

Foto: kroschke-gruppe.de

Azota itt is haladt a vilag. A Hagenah boltja Europa leghosszabb halpultjaval rendelkezik (30m), a grillböl pedig egy teljes konyha es etterem nötte ki magat. De a szakertelem es a fi'ling ma is megmaradt, es a kivancsi vasarlo az eladok valla fölött azert bekukucskalhat a halüzem csarnokaba...
2015 marciusa ota a Hagenah es a mellette levö - szinten tradicionalis, regi hamburgi jacht-felszerelö A.W. Niemeyer kooperacioja reven egy maritim központ letesül itt, ahol a hajozasi ruhazat es felszereles es a füstölt lazacos zsemle tökeletesen kiegeszitik majd egymast...

No comments:

Post a Comment